Linkek a témában:
Recept
A KVÁSZ viszonylag jól ismert hazánkban is, sokan hallottunk már róla, kevesebben kóstolták, s még kevesebben készítették is. A kvász amolyan izgalmas, mindennel rokonságban lévő fermentált termék. Cseppet kenyérleves, lelki rokonságban a ciberével, ám leginkább egy üdítő, alacsony alkoholtartalmú, gyenge sör. Régen főként nyáron készült, akárcsak a kovászos uborka. Napok alatt megromolhatott, így aztán a nyári melegben adta magát, hogy inkább levessé nemesüljön, s legyen belőle leginkább okroska, mielőtt teljesen ihatatlanná válna.
Meghatározás
A 18.-ik századig az orosz konyha alapja a sárgarépa volt, ma sok a burgonya, kedvelt az uborka és a káposzta, szeretik gyűjteni és fogyasztani frissen és tartósítva a gombát. Kedvelik a mártással ízesített húsokat, a palacsintákat, sült tésztákat - sósan és édesen. Gyakori a teasűrítmény használata, amit forró vízzel hígítanak.